Menu

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τα δικαιώματα του παιδιού


Τα παιδιά έχουν δικαιώματα!
Δικαίωμα στο σεβασμό, στη φροντίδα και στην προστασία.
Γι' αυτό οι χώρες όλου του κόσμου έφτιαξαν έναν νόμο με τα δικαιώματα των παιδιών που ισχύει παντού: ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ολοι μας, μικροί και μεγάλοι, χρειάζεται να ξέρουμε και να προστατεύοπυμε αυτά τα δικαιώματα!


            (κάνω κλικ πάνω στην εικόνα)

Τα δικαιώματα του παιδιού

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Θερινή ώρα

Στο θερινό - καλοκαιρινό ωράριο μπαίνουμε την Κυριακή 27 Μαρτίου, οπότε αλάζει και η ώρα!




Εσείς αλλάξατε τα ρολογάκια σας;

Πρέπει να τα ρυθμίσουμε μια ώρα μπροστά!
 Μπορεί να "χάνουμε" έτσι μια ώρα από τον πρωινό μας ύπνο, αλλά "κερδίζουμε" μια ώρα περισσότερο παιχνίδι!


 


Συγκεκριμένα στις 3:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά, δηλαδή στις 4:00.




Έτσι η μέρα μας μεγαλώνει!!!

Η ώρα αλλάζει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μια ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μια ώρα πίσω).
Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας




Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως μέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
"Bullying" , "εκφοβισμός", "ενδοσχολική βία",  "επιθετική παρενόχληση" είναι μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε τη βία που ασκείται σε παιδιά μέσα στο σχολείο χωρίς τη θέλησή τους. 

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους μας.
(κάνω κλικ στην εικόνα και ενημερώνομαι)

https://drive.google.com/file/d/0B_QMSEBk7EMQdWlrMkw4WnJTb2s/view?usp=sharing





Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Τσικνοπέμπτη



Στην Ελλάδα, η μυρωδιά της «τσίκνας», δηλαδή η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος, έχει δώσει το όνομά της στην Τσικνοπέμπτη.


Ωστόσο, η Τσικνοπέμπτη, φαίνεται ότι δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό έθιμο. Οι Γερμανοί, λοιπόν, γιορτάζουν αντίστοιχα την Weiberfastnacht,το καρναβάλι των γυναικών ή αλλιώς το κόψιμο της γραβάτας.





          Οι Γάλλοι, από την άλλη πλευρά, γιορτάζουν την Mardi Gras ή σε απλά ελληνικά την Λιπαρή Τρίτη. Ημέρα κατά την οποία  παραδοσιακά τρώνε κρέπες συνοδεία λιπαρών, εξ’ ου και το όνομα,  αποχαιρετώντας και εκείνοι με τον τρόπο αυτό, ότι δεν πρέπει να καταναλώσουν την περίοδο της νηστείας. Παράλληλα, ντύνονται καρναβάλια και διασκεδάζουν.





Στην Ισπανία η αντίστοιχη ημέρα με τη δική μας Τσικνοπέμπτη, είναι η Jueves Lardero, σε ελληνικά Μεγάλη Πέμπτη, ενώ η ίδια παράδοση συνεχίζεται και σε άλλα κράτη με χριστιανικούς πληθυσμούς, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.





Όσον αφορά τώρα τη δική μας Τσικνοπέμπτη, είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της Κρεατινής. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, αναμένοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και σεβόμενοι τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, η Τσικνοπέμπτη τοποθετήθηκε ανάμεσα, ως μια ημέρα εκτόνωσης με «τσίκνισμα» και κραιπάλη. Λέγεται μάλιστα Τσικνοπέμπτη ή…Τσικνοπέφτη.

Η ονομασία προήλθε καθώς αυτή την Πέμπτη, σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά, ενώ παρέες συγκεντρώνονταν στα σπίτια για να ψήσουν κρέας, να το τσικνίσουν δηλαδή. Η διάχυτη μυρωδιά της τσίκνας σε όσα σπίτια είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κρέας, οδήγησε στο να ονομαστεί Τσικνο-Πέμπτη.