Menu

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μεταξοχώρι Αγιάς

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι μια ευκαιρία να βγαίνουμε από τις σχολικές μας τάξεις και να μαθαίνουμε διάφορες πληροφορίες μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που προορίζονται ειδικά για μαθητές.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα πήγαμε να παρακολουθήσουμε στο Μεταξοχώρι Αγιάς. 
Το θέμα μας ήταν διπλό :" Τα αρχεία του κράτους" και "Το σχολείο στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς". 




Τα αρχεία του κράτους είναι όλα εκείνα τα έγγραφα αλλά και οι φωτογραφίες που σώθηκαν μέσα στους αιώνες και μας δίνουν σημαντικότατες πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων τα παλαιότερα χρόνια.





Έτσι μέσα σε άλλα μάθαμε ότι στο Μεταξοχώρι γινόταν εξαγωγή μεταξιού από τους κατοίκους που εξέθρεφαν μεταξοσκώληκες. Είδαμε τα στάδια για την παραγωγή μεταξιού από το σκουλήκι μέχρι τη μεταξωτή κλωστή. Είδαμε στη συνέχεια και πιάσαμε με τα χεράκια μας το κουκούλι του μεταξοσκώληκα πάνω στο οποίο ήταν τυλιγμένη η κλωστή. 



Στη συνέχεια περπατήσαμε στα δρομάκια του χωριού και θαυμάσαμε τα υπέροχα πέτρινα σπίτια- αρχοντικά τα οποία συντηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας σε άριστη κατάσταση. 






Ακολούθησε η διαδρομή προς το Μεγαλόβρυσο που είναι ένα γειτονικό χωρίο. 

Εκεί ξεναγηθήκαμε στο παλιό σχολείο του χωριού και είδαμε πως τα παλιά σχολεία δε διαφέρουν και πολύ από τα σημερινά! 



Καθίσαμε στα θρανία, ζεσταθήκαμε από την ξυλόσομπα, διαβάσαμε μία έκθεση μιας μαθήτριας από το 1942 και επεξεργαστήκαμε τα αντικείμενα που υπήρχαν πάνω στην έδρα και πάνω σε πάγκους. 


Έπειτα φάγαμε το σουβλάκι που τόσο επιθυμούσαμε(!!!) στην πλατεία του χωριού. 


Στο τέλος χαρήκαμε τη φύση μέσα από  μια διαδρομή 2.200χμ. από το Μεγαλόβρυσο μέχρι την Αγιά! Περπατήσαμε αρκετά (πάνω από 1 ώρα), κόψαμε λουλούδια, διασχίσαμε ρυάκια, αναπνεύσαμε καθαρό αέρα, γελάσαμε, διασκεδάσαμε, γλιστήσαμε, ξεκαρδιστήκαμε, φωτογραφηθήκαμε, κουραστήκαμε!








Και επιστρέψαμε στο σχολείο μας με όμορφη διάθεση!

Η αλήθεια είναι, ότι μετά το δύσκολο χειμώνα, την είχαμε ανάγκη αυτή την εκδρομή!

Άντε και στην επόμενη... ... ...